לפעמים אנחנו נותנים פרשנות לעצמנו ואז שמים עליה משקל כל כך גדול עד שהיא הופכת להיות ישות משמעותית בתוכנו.
אם נסתכל רגע בכנות על החלקים שאנחנו הכי לא אוהבים בעצמנו ההרגשה סביבם היא דרמטית. פעמים רבות הקולות של הסמכות החיצונית יחזקו את ההרגשה הזאת ויסבירו לנו מדוע אנחנו 'לא בסדר'.
"אבל אני לא מצליח\ה להיות משהו אחר" אני שומעת בכל מיני גרסאות שונות בקליניקה. המשפט הזה אומר הרבה: הוא מבטא תסכול ותחושה שישנם חלקים בתוכי שחייבים להשתנות כי אין להם מקום.
יש הרבה דרכים שבהן נוכל לרכך את המבט שדרכו אנחנו מביטים על עצמנו. במאמר הקצר הזה אני רוצה להציג אור אחר שבו נוכל לזהות את עצמנו דרכו, דווקא איפה שהכי נרצה לתקן.
הרעיון שאציג הוא לא מהפכני, אין בו טכניקות מסובכות והוא גם אהוב עלי מאוד: לשנות את נקודת המבט שאנחנו כל כך מורגלים להתבונן דרכה.
בשנים האחרונות העולם הניו אייג'י מציע דרכים של שינון אמירות חיוביות בדרך זו אחרת כדי לשנות את התפישה שלנו על עצמנו וככה גם את המציאות. לאמץ דרך של חשיבה חיובית זה נהדר, אני בעד! אבל לרפא את הכאב שלנו דרך מנטרות חיוביות, קצת פחות.
למה?
כי לטעמי כל שינון מנטלי נשאר בגבולות המנטליים של המחשבות ולא חוצה את הקווים שאני כל כך אוהבת לחצות: אלה שנוגעים ומתחברים לבטן שלנו, ללב, לכאב ולפחד- שמותר וכדאי לגעת בהם. במקום לנסות לדחוק את ה"שלילי" ולהחליפו ב"חיובי"- מה שנוכל לשנות באמת זה את הנקודה שדרכה אנחנו מביטים על עצמנו.
כן, להתרגש מעצמי.
ילדים עושים את זה על בסיס יומיומי, צריך רק להשקיף עליהם מהצד משחקים. עם הזמן למדנו "לכבות" את ההתרגשות מעצמנו, החוקים נערמו לתנאים: מתי לגיטימי להגיד שאני טוב\ה, מתי מגיע לי לראות את עצמי באור רך ויפה, מה לא בסדר איתי וצריך לתקן ואיפה אין שום סיבה להתרגש אם זה לא מגובה בתוצר, ציון או הסבר משכנע.
לכולנו יש חלקים מאתגרים בתוכנו, מכשולים וקשיים- זו לא סיבה מספיק טובה להפסיק להתרגש מעצמנו. למעשה, זו סיבה מצוינת לחזק את אותה ההתרגשות בתוכנו ולחוות את עצמנו דרך אור חדש.
הנה כמה דוגמאות ליכולת שלנו לשנות את הסיפור ולהציג את עצמנו (קודם כל בפנינו) מתוך נקודת מבט חדשה שכיף לצמוח איתה:
פיזור, או:
סקרנות אינטלקטואלית, חשיבה רב תחומית, נאמנות עצמית, גמישות מחשבתית, יכולת לחבר בין דברים
חוסר התמדה, או:
אומץ לעזוב כשכבר לא מתאים, גמישות בדרך, יכולת הסתגלות מהירה לשינויים, פתיחות לאפשרויות חדשות, חיבור לצרכים האישיים
חולמנות, או:
יכולת לדמיין פתרונות יצירתיים, חשיבה מחוץ לקופסה, עושר פנימי ודמיון מפותח, תמימות, ראייה רחבה של חזון
בלאגניסטיות, או:
יכולת לתפקד במצבי אי- ודאות, גמישות מחשבתית, יצירתיות, שחרור משליטה, חופש פנימי, יכולת לאחוז בקצוות שונים
עקשנות, או:
נחישות, דבקות בערכים, אמונה בדרך, יכולת להתמודד עם אתגרים, כח רצון חזק, חוסר פשרה
איטיות, או:
דיוק ותשומת לב לפרטים, חשיבה מעמיקה, דבקות באיכות הביצוע, יכולת להעריך ולשקול דברים ביסודיות רבה
האם הנאמנות לצרכים שלנו, החיבור לתשוקה והבחירה במסלול קשוב לעצמנו יכולים להיות מסופרים באור אחר, חיובי?
בהחלט כן.
הסיפור החדש, הנרטיב האישי- יכול לשנות לנו את החיים ואת איך שאנחנו רואים ומציגים את עצמנו החוצה.
איך לשנות את נקודת המבט על עצמנו ישפיע גם על המציאות? נוכל לפגוש יותר אפשרויות והזדמנויות שיתאימו לנו, נציג את עצמנו באופן תואם ולא "נתחמק" מסיטואציות מתוך הפחד שיחשפו את בנו את החלקים ה"מקולקלים".
כשנזהה את נקודות החוזק שלנו, כשנבין טוב יותר את מה שמרכיב אותנו- נוכל לכוון למקומות עבודה ומערכות יחסים מיטיבים שיתאימו לנו ולמי שאנחנו הרבה יותר.